Ik neem het op voor druggebruikers. Straathoekwerk wil andere aanpak (Sociaal.net)

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

Filip Keymeulen is straathoekwerker bij Diogenes vzw. Hij neemt het op voor de druggebruikers in de Brusselse Alhambrawijk. Hij pleit voor een andere aanpak: “Housing First is de uitweg.”(…)

Veel van de gebruikers hebben geen adres, geen mutualiteit, geen uitkering. Velen hebben problemen met justitie. De tijd tussen het uitspreken van de wens te gehospitaliseerd te worden en de feitelijke hospitalisatie loopt al snel op tot enkele maanden. Voor gebruikers die leven van dag tot dag, van gebruik tot gebruik, is dat onoverzienbaar en een enorm struikelblok. Veel gebruikers hebben ziektes, overdraagbare vaak, die de term ongeneeslijk met zich meedragen. Het organiseren van de juiste zorg dringt zich dan ook vaak op. (…)

Men zou een oude drugswet kunnen herzien en maken dat er gebruiksruimtes komen. Een plek waar het veilig is om te gebruiken. Een plek die gemakkelijk toegankelijk is en waar medische zorg aanwezig is. Zo’n plek komt er best uit het oog van passanten. Kost inderdaad stukken van mensen, maar, veel goedkoper dan de veiligheidsmaatregelen die men nu in openbare plaatsen neemt.

Lokaal kan er veel meer gebeuren dan wat er nu gebeurt. En er zijn in Brussel al goede initiatieven. Vanuit Diogenes zijn we laagdrempelige onthaalwerkingen zoals Transit, La Mass en Projet Lama heel erg genegen. Maar gezien het hoge aantal gebruikers in Brussel, graag nog méér van dat, en misschien nog laagdrempeliger. (…)

We zijn er ook van overtuigd dat veel van de gebruikers best kunnen geholpen worden door een van de Housing First-projecten in Brussel. Housing First helpt via het aanbieden van een woning de persoon uit de marginaliteit. Voorwaarden die er zijn: dakloos zijn, psychische kwetsbaarheid en een verslavingsproblematiek worden door heel wat van deze groep mensen vervuld. (…)

Source : Ik neem het op voor druggebruikers. Straathoekwerk wil andere aanpak  (Sociaal.net)

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email