#GokParadijs – « De Kansspelcommissie is eigenlijk een belangen­vereniging van de goksector » (VRT NWS)

Désolé, cet article est seulement disponible en nederlands.

Opinie | Professor Frieda Mathys keek op vraag van onze redactie naar de Pano over kansspelen en verslaving die vanavond wordt uitgezonden. Deze documentaire roept bij haar de vraag op: « Wiens belangen behartigt de Kansspelcommissie eigenlijk?

In november 2017 heeft de Hoge Gezondheidsraad een advies geformuleerd over de aanpak van een gokstoornis. De aanbevelingen daarvan zijn eigenlijk niet nieuw en zijn internationaal al lang bekend als de adequate weg om gokproblemen te voorkomen en te beperken. Maar alle bevoegde instanties wijzen elkaar met de vinger.

Verbieden van reclame is een van de aanbevelingen. Elke burger, zonder enige kennis van casino’s, speelhallen en goksites, wordt intussen gebombardeerd met agressieve reclameboodschappen. Maar de sector steigert en lobbyt.

De nationale loterij wil een imago van gezond, onschuldig en werkend voor het goede doel, maar gebruikt intussen precies dezelfde middelen als de andere aanbieders om online zo veel mogelijk klanten te winnen.

De Kansspelcommissie die op haar website beweert dat “de bescherming van de spelers één van haar belangrijkste taken is” , voegt hier zelf aan toe: “het is namelijk niet enkel de bedoeling om te waken over een rendabele kansspelsector”.

Dit doet natuurlijk denken aan de discussies in andere domeinen die met verslaving te maken hebben, met name de tabak- en de alcoholindustrie. Ook daar wordt al decennia hevig gestreden tussen diegenen die bezorgd zijn om de volksgezondheid en diegenen die vooral waken over de rendabiliteit van hun sector.

(…)

Lees meer : « De Kansspelcommissie is eigenlijk een belangen­vereniging van de goksector »  (VRT NWS)

Herbekijk de aflevering over #GokParadijs hier: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2018/pano-s2018a3/

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email