Cannabisbeleidsmodellen en hun invloed op gezondheid: een literatuurstudie (VAD)

Désolé, cet article est seulement disponible en nederlands.

In maart 2022 publiceerde VAD de studie “Cannabisbeleidsmodellen en hun invloed op gezondheid”. In deze presentatie worden de onderzochte modellen verder besproken. Een aantal theoretische modellen uit de literatuur wordt uit de doeken gedaan, samen met hun meest genoemde plus- en minpunten. Daarna bekijken we hoe elementen uit deze modellen in de praktijk worden toegepast in 7 modellen en landen: Decriminalisering in België en Portugal, Cannabis Social Clubs in Spanje, coffeeshops in Nederland, strenge overheidsregulatie in Uruguay, overheidsregulatie met provinciale vrijheden in Canada en een meer commercieel model in de Verenigde Staten.

In 2012 gebeurde er iets opmerkelijks. De Amerikaanse staten Colorado en Washington legaliseerden het recreatief gebruik van cannabis. Dit gebeurde nadat er in beide staten volksreferenda waren georganiseerd, die vroegen om recreatief cannabisgebruik te legaliseren. De referenda waren bindend en dwongen de beleidsmakers van deze staten om wetten te stemmen die het bezit, de productie en de distributie van legale cannabis voor recreatieve doeleinden reguleren. Het bleek een eerste dominosteen te zijn, want niet lang hierna volgden niet alleen meer staten in de VS maar ook verschillende landen. Zo legaliseerde Uruguay in 2013 als eerste land ter wereld de volledige cannabisketen. In 2018 en 2021 volgden respectievelijk Canada en Mexico in de voetsporen van Uruguay.

Door deze groeiende golf van veranderingen besloot VAD dit fenomeen uitgebreid te bestuderen in een literatuurstudie. VAD focust vanuit zijn expertise steeds op gezondheid en welzijn. De literatuurstudie bekijkt de impact van de beleidsveranderingen dan ook vanuit een gezondheids- en welzijnsperspectief. Op deze manier wil VAD proactief tegemoet komen aan eventuele vragen die zouden rijzen omtrent deze beleidsontwikkelingen in het buitenland.

Lees meer

Op 8 juni 2022 organiseert VAD een gratis webinar, waarin de resultaten van deze studie overlopen en besproken zullen worden. Schrijf je hier in voor deze webinar.

Bestel of download

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email