Eenheid Verslavingen van het Centrum Chapelle-aux-Champs

logo chapelle aux champs Voorstelling

Sinds haar creatie in 1968, heeft het Centrum Chappelle-aux-Champs in het hart van haar acties de ethiek van de persoon centraal staan, wat een-op-een ontmoetingen bevordert in het existentiële parcours van  patiënten die lijden. Het Centrum heeft zich het doel opgelegd de meervoudige facetten van het lijden (psychisch, familiaal, sociaal) te verkennen, voorzover de therapeutische modaliteiten daar antwoorden over kunnen geven. Vandaar de nauwe verbondenheid tussen het klinische, de vormingen en het onderzoek dat clinici ondernemen.

Het Centrum Chapelle-aux-Champs werkt nauw samen met de Mentale Gezondheidsdiensten Le Chien Vert en Le Méridien. De drie entiteiten vormen samen de Mentale Gezondheidsdiensten UCL-BXL. Op niveau van de verslavingsproblematiek, biedt het Centrum Chapelle-aux-Champs dus ook een klinische begeleiding aan voor gebruikers, alsook vormingsseminaries voor geaccrediteerde professionals.

De Klinische Eenheid Verslavingen houdt zich vooral bezig met psychiatrische en psychologische consultaties, psychotherapie, psychoanalyse en sociale opvolging van gebruikers. Deze dienst biedt dus therapeutische hulp aan personen met verslavingsproblemen (alcohol, drugs, medicijnen, …). er wordt ook hulp aangeboden aan naasten: ouders, partners, kinderen, broers en zussen. Sensibilisering van het probleem van verslavingen kan georganiseerd worden door een lid van het team door exposities of seminaries in bedrijven, universiteiten, centra voor familieplanning, … Elke twee weken wordt er een groep georganiseerd voor ouders van kinderen met eetstoornissen (anorexia, boulemie).

De Eenheid Verslavingen biedt ook een cycli aan van seminaries en ontmoetingen, genaamd “Les mercredis midi de l’Assuétude”. Deze seminaries, die gegeven worden in het mentale gezondheidscentrum Chapelle-aux-Champs, hebben een keer per maand plaats en worden geanimeerd door sprekers uit de verslavingssector. U vindt het programma in de activiteitenkalender.

Gegevens

UCL – Eenheid Verslavingen
Centrum Chapelle-aux-Champs vzw
Clos Chapelle-aux-Champs, 30 bus 30261200 Brussel
Tel. : 02/764 31 20
Fax : 02/764 39 55
E-mail : fleur.laloux(@)apsyucl.be
Website : http://www.chapelle-aux-champs.be/

Top Ga naar de inhoud